Protez Nasıl Yapılır
Protez nasıl yapılır? Protez kol, bir kişinin eksik veya fonksiyonunu kaybetmiş olan kolunun yerine geçecek şekilde tasarlanan ve üretilen yapay bir uzuvdur. Protez kol, protez bacak, protez ayak yapımları ve yapımdan sonraki İşleyişi oldukça farklılık göstermektedir. Adana protez kol, protez bacak, protez ayak ve ortez yapım ve uygulama merkezimize gelerek uzuv kaybınıza özel protez çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Protez kol, bu konudaki kararı hastanın değerlendirilmesinden sonra protez teknikeri belirler. Elin ve ön kolun dirsek altı seviyesinden kaybı durumunda el fonksiyonlarının kaybı ciddi boyuta oluşurken bunun yanında da kolun dışa ve içe çevirme hareketi olmamaktadır. Bu şekilde kayıplar normal hayatı ciddi olumsuz şekilde etkiler. Protez bacak, aktif vakum diz altı bacak protezi, hidrolik, mikroişlemcili ayak bileği ve diz dezertikülasyon protezi, silikon lineer diz altı bacak protezi, diz dezartikülasyon bacak protezi, dizüstü bacak protezi, dizüstü mikroişlemci bacak protezi, kalça dezartikülasyonu bacak protezi, modüler diz altı bacak protezi, chopart bacak protezi, Syme bacak protezi olarak çok çeşitlidir. Ayak protezi de ayaktaki uzvun durumuna göre değişiklik göstermektedir. Protez kol nasıl yapılır hangi malzemeler kullanılır?
Protez ve Ortez Nasıl Yapılır
Adana protez, vücutta fonksiyonunu kaybetmiş olan bir uzvun yerine takılan yapay bir uzuvlardır. Ortez, uzvun hareketsiz kalmasını ya da doğru yönde harekete maruz bırakılması sağlanır. Protez nasıl yapılır (protez kol protez bacak protez ayak) şeklinde çeşitlilik göstererek yapılır.
Protez kolun yapım süreci genel olarak aşağıdaki adımları içerir:
Değerlendirme ve Ölçüm: Protez kolun yapım süreci, hastanın ihtiyaçlarını ve fiziksel durumunu anlamak için bir değerlendirme süreciyle başlar. Bu aşamada, hastanın sağlık geçmişi, ameliyat öyküsü ve mevcut kas ve eklem hareketliliği gibi bilgiler değerlendirilir. Ayrıca, hastanın kolunun ölçümleri alınır.
Modelleme ve Tasarım: Ölçümler ve hastanın ihtiyaçları temel alınarak, protez kolun modelleme ve tasarım aşamasına geçilir. Bu aşamada, bir protezist veya ortezist, hastanın eksik olan kolunun işlevlerini yerine getirecek ve hastanın ihtiyaçlarını karşılayacak bir protez kol tasarlar. Bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımları bu süreçte sıklıkla kullanılır.
Prototip Üretimi: Tasarım onaylandıktan sonra, protez kolun bir prototipi üretilir. Bu aşamada, malzemeler ve bileşenler kullanılarak, hastanın ihtiyaçlarına uygun olarak protez kolun bir prototipi yapılır. Prototip, daha sonra test ve deneme amaçlı kullanılacaktır.
Test ve Ayarlamalar: Prototip protez kolun test edilmesi ve hastanın denemesi için hasta ile birlikte bir test süreci gerçekleştirilir. Bu aşamada, protez kolunun uygunluğu ve fonksiyonu değerlendirilir ve gerektiğinde ayarlamalar yapılır. Protez kolun, hastanın kol ve vücut yapısına uyum sağlaması için kişiye özgü ayarlamalar yapılması önemlidir.
Üretim ve Son İşlemler: Prototipin onaylanmasının ardından, protez kolun üretimi gerçekleştirilir. Bu aşamada, uygun malzemeler kullanılarak protez kolun yapısı oluşturulur ve son işlemler uygulanır. Protez kolun dış görünümü, renk, deri kaplaması gibi detaylar da bu aşamada belirlenir.
Uyum Sağlama ve Eğitim: Üretilen protez kol, hastaya uyum sağlaması ve doğru kullanımını öğrenmesi için verilir. Protez kolun hastanın vücut yapısına uyum sağlaması için gereken ayarlamalar yapılır.
Protez Nasıl Uygulanır?
Protez uygulamaları kullanım alanına, kişinin boy kilo durumuna, aktvite seviyesine , yaşına göre değişkenlik göstermektedir. Uygulanacak protez ve ekipmanları belirlenen faktörlere göre seçilir. Sonrasında uzuv kaybı olan bölgeden yani güdükten çevre ve çap sonrasında hastanın güdük bölgesinden alçı ölçü alınıp negatif alçı modeli ortaya çıkarılır. Ortaya çıkan negatif alçı modelimizin içerisine sıvı alçı doldurulur. Alçı donma reaksiyonu gösterdikten sonra negatif alçı hastadan alınan çevre ve çap ölçülerine göre işlenir. Alçı işlemesi bittikten sonra ortaya çıkan modele pozitif alçı modeli denir. Pozitif alçı modelinin üzerine laminasyon tekniği uygulanarak soket oluşturulur. Soket ve diğer aksamlar bir araya getirilerek hasta üzerinde uygulamak için hazır hale getirilir. Hasta üzerine uygulanan protezin dinamik ayarları yapıldıktan sonra kullanıcıya teslim edilir.
Protez Yapım Fiyatları Ne Kadardır?
Protezin imalatında kullanılan ürün başta olmak üzere kullanılacak alana ve boyutlarına göre pek çok etken protez fiyatlarını etkilemektedir. Gerekli olan kullanım alanı, kullanımın olduğu bölge protez ile ilgili her faktör protezin fiyatlarını etkilemektedir. Aynı şekilde bu fiyatlandırma kesinlikle ortezler içinde geçerlidir. Ancak içlerinde en ucuz fiyatlandırma destekler için olmaktadır.